duminică, 13 octombrie 2013

Varza acra cu carne de porc

Si a venit si randul doamnei verze sa se imprieteneasca cu domnul porc. Si au facut-o la modul cel mai sincer si dezinteresat. Desi ea era cam acra si el cam gras. Totul la un pahar de must si unul de bere, sub atenta supraveghere a lui Radu. Sa fie intr-un ceas bun :)


Ingrediente:
  • varza murata – 2 kg
  • piept de porc – 1,400 kg
  • 3 cepe mici
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov
  • ulei
  • 150 ml bulion
  • condimente (piper, chimen, cimbru, foi de dafin, oregano, boia dulce)
  • optional ardei iute, smantana etc.

Varza murata se lasa in apa rece sa iasa sarea din ea, cam jumatate de ora – o ora, depinde de cat este de sarata. Se stoarce foarte bine si taie marunt.

Ceapa, ardeiul si morcovul se taie marunt, cubulete sau felii. Se pun la calit in doua - trei linguri de ulei incins. Cand s-au inmuiat putin si ceapa incepe sa devina transparenta se pune carnea taiata cuburi, ca pentru gulas. Se lasa sa se rumeneasca usor.

Cand carnea este rumenita se adauga varza si condimentele.  Eu am pus dupa ochi – vreo 5 foi de dafin, cam o lingurita de chimen si cam doua de boia dulce, cam jumatate de lingurita de cimbru si jumatate de lingurita de oregano, iar piperul l-am macinat fara zgircenie. Se pune o cana sau doua de apa, se amesteca si lasa sa fiarba. Se mai gusta, se mai completeaza cu apa sau condimente, daca e nevoie. Cand varza e aproape fiarta si carnea inca nu se desface singura se pune si bulionul. In total, la mine a durat totul cam o ora si jumatate.


Oricum, important e sa aveti ardei iute. Murat ori proaspat. Daca vreti puteti picura in farfurie, deasupra verzei, si putina smintina. Daca mai aveti si o bere nefiltrata, rece, ori un pahar cu must la indemina, cu atit mai bine.

 
Enjoy! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu