luni, 2 decembrie 2013

Prajitura rasturnata cu mere si sos caramel

Mda, astazi vreau sa va povestesc despre o prajitura. Prajitura rasturnata cu mere, frisca naturala si sos caramel sau despre cat de usor se poate ajunge de la simplitate la decadenta. :)

Cum aveam un exces de mere si o pofta nebuna de sos caramel (a se citi muuuuult sos de caramel :)), alegerea a fost oarecum naturala... bine, a contat si faptul ca prajitura in sine se face extrem de usor. Dar pofta de caramel a contat clar cel mai mult. :)

Am curatat si taiat felii subtiri 4 mere. Le-am asezat intr-o tava unsa fara mila cu unt, le-am pus si niste zahar brun deasupra, just in case :), si le-am bagat la cuptor, sa se inmoaie putin.

Intre timp se pregateste blatul, in cazul meu un pandispan din 5 oua. Reteta de pandispan este clasica, dar va zic cum l-am facut eu. Am batut bine albusurile, pana cand au devenit lucioase, adaugand treptat 5 linguri cu varf de zahar. Am adaugat galbenusurile, pe rand, amestecand dupa fiecare, esenta de vanilie, iar la final am incorporat usor, prin rasturnare, 5 linguri de faina amestecate cu un praf de copt. Daca se doreste se pot adauga si 5 linguri de ulei sau apa. Eu am uitat. :)

Compozitia astfel obtinuta am turnat-o peste mere si am copt prajitura la foc potrivit cam 25 - 30 minute, nu mai stiu exact cat. Oricum este de preferat a se verifica prin clasica si infailibila metoda numita atat de stiintific... "scobitoarea" :).

Cand s-a racit complet, am rasturnat prajitura intr-o alta tava si am acoperit-o cu un strat subtire de frisca naturala, batuta si indulcita usor.

Se serveste cu sos caramel si un praf de scortisoara. Pentru sosul caramel va recomand sa accesati acest link. Am respectat reteta intocmai si a iesit o nebunie de sos. Usor mai decolorat al meu (depinde de cat de brun este zaharul :)), dar cu un gust intens de caramel.

Enjoy! :)

3 comentarii:

  1. Exact in momentul asta am scos tava din cuptor :))
    Mi s-a lasat putin prajitura,dar arata ok.
    Astept sa se raceasca ca sa pun si frisca si caramelul.
    Multumim de reteta!

    RăspundețiȘtergere