luni, 16 septembrie 2013

Tarta rustica cu prune

Inca de cand au aparut prunele le-am dat tarcoale, cautand reteta perfecta. Am tot ales pana am cules... Tarta rustica cu prune am zis sa fie, din caietul cu retete al Violetei. Zis si facut, mancat si savurat. Pana la ultima bucatica. Si sa nu mai zic ca am facut portie dubla. Smart choice :)


Ingrediente pentru aluat:
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 250 g faina
  • 6 linguri apa rece
  • 2 oua
Ingrediente pentru compozitie:
  • 1 kg prune
  • 4 linguri zahar brun
  • scortisoara pudra
Ingrediente pentru finisare:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri apa
  • fulgi de migdale

Prunele, taiate jumatati si curatate de samburi, se calesc impreuna cu zaharul si scortisoara intr-un vas incapator, doar cat sa se inmoaie si sa isi lase siropul. Se dau deoparte si se lasa sa se raceasca.


Intre timp se pregateste aluatul. Se freaca untul cu zaharul pana se spumeaza, se incorporeaza ouale, iar apoi se adauga apa si faina. Se omogenizeaza si se da la rece pentru cel putin 30 minute, dupa care se framanta si se intinde o foaie subtire pe masa infainata. Aici am avut o mica mare problema :), in sensul ca aluatul meu se intindea usor, dar nici de-al naibii nu vroia sa se mai lase luat de pe masa, indiferent cata faina ii adaugam. Si nici prea multa faina nu mai vroiam sa pun, de teama sa nu iasa prea tare. Noroc ca mi-a venit ideea de a-l intinde direct pe foaia de copt. Dupa ce m-am chinuit un sfert de ora cu el pe masa, cu ajutorul hartiei de copt am reusit in doar trei minute sa-l pun in tava! :) Data viitoare ii voi adauga aluatului si un praf de sare.

Foaia astfel obtinuta se aseaza in tava, cu tot cu hartia de copt, si se pune in mijlocul ei compozitia de prune, lasand marginile libere, pentru ca mai apoi acestea sa se adune in interior, invelind usor prunele. Se ung marginile tartei cu galbenusul batut si se presara deasupra fulgi de migdale.

Tarta se coace in cuptorul preincalzit la 180° C pana se rumeneste usor. Eu am scos-o din cuptor cam dupa 45 de minute.

Am gustat-o si inca calduta si mi-a  placut, dar rece a fost o mega nebunie. Noi am mancat-o cu inghetata de banane homemade (banane, frisca, putin zahar brun si iaurt), dar merge si cu un mot de frisca naturala. Sau din amandoua :)


Enjoy! :)

5 comentarii:

  1. Yamiiii, cat de bine arata!!! am ajuns cam tarziu, dar pot primi si eu o portie?
    Ma bucur mult ca v-a placut <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O nebunie! Doar o felie? :) Multumim pentru reteta.

      Ștergere
    2. Buna, revin cu o rugaminte. Intentionez sa fac un album pe pagina de facebook a blogului cu retete incercate de cititori. Daca esti de acord as vrea sa postez si poza ta, evident voi preciza ca iti apartine si voi pune si link catre blogul tau. Daca esti de acord o sa te rog sa imi trimiti un email la office@caietulcuretet.com cu o fotografie si link catre reteta. Multumesc tare mult! O seara frumoasa!

      Ștergere