Astazi este ziua fratelui meu. :)
M-am bucurat de vizita lui in urma cu doua zile si m-am gandit ca ar fi o
surpriza placuta sa-i pregatesc prajitura lui preferata. Fix asa cum o
facea bunica noastra. Ma bucur ca mi-a iesit, ma bucur ca i-a placut, ma
bucur ca e. :) La multi ani, Florin!
Foile:
- 150 g zahar pudra
- 1 ou
- 3 linguri miere
- 3 linguri lapte
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 50 g unt
- 400 g faina
In afara de faina, toate celelalte ingrediente se amesteca la un loc, cu precizarea ca bicarbonatul de sodiu se stinge in putina zeama de lamaie, si se pun sa fiarba la foc mic, amestecand incontinuu, pana ce compozitia capata o culoare usor inchisa. Se ia de pe foc, se lasa sa se stea 2 - 3 minute, dupa care se incorporeaza si faina, se amesteca bine, iar cand se raceste putin se framanta bine. Se imparte aluatul in 4 bucati egale care se intind uniform. Se coace fiecare foaie la foc potrivit in cuptorul incins in prealabil, pe dosul tavii, pana se rumeneste foarte putin. Dureaza intre 5 si 10 minute pentru fiecare foaie. Se pot incerca si cu degetul. Daca nu se lipeste, sunt gata. Se lasa sa se raceasca, fara a le pune una peste alta.
Crema:
- 300 ml lapte
- 4 linguri gris
- 200 g zahar pudra
- 200 g unt
Cred ca aceasta este cea mai simpla si mai usoara crema pentru prajituri. Presupune trei etape:
1.
Se pune laptele la fiert intr-o cratita incapatoare. Cand incepe sa
clocoteasca, se adauga grisul si se fierbe, pana se ingroasa, amestecand
incontinuu. Se lasa sa se raceasca bine.
2. Se freaca untul cu zaharul pana se spumeaza.
3. Se amesteca foarte bine cele doua compozitii de la etapele anterioare.
Gata crema :)
Asamblarea:
Se
pune in tava in care am copt foile o hartie de copt si o foaie de
prajitura care se unge cu gem de prune, de preferat cat mai gros si
acrisor. Se pune a doua foaie si se intinde crema. Se pune a treia
foaie, se unge din nou cu gem de prune, dupa care se pune si ultima
foaie. Se apasa usor ca sa se fixeze bine toate cele patru foi si se da
la rece pana a doua zi. Se taie cu un cutit bine ascutit, care se sterge
dupa fiecare taietura. Se pudreaza cu zahar vanilat.
Enjoy! :)
multumesc,uitasem oarecum ,cantitatile ingredientelor ,mi- a fost de mare folos, este reteta adevarata !
RăspundețiȘtergereMULTUMESC,aproape ca uitasem cantitatile ingredientelor,este intr-adevar reteta clasica ,adevarata ,considerati-ma o noua prietena .....o zi buna!
RăspundețiȘtergereMă bucur din suflet! Este rețeta așa cum o știu de la bunica mea :) Numai bine, Simona
Ștergere