marți, 22 iulie 2014

Sandwich cu mozzarella, rosii si pesto

... sau un sandwich mozzarella caprese, dupa cum a conluzionat Radu al meu. Reinterpretare a sandwich-ului meu preferat de la Paul, a fost o adevarata delectare, plina de arome, pentru papilele-mi gustative. 



Ingrediente:

  • o minibagheta rustica
  • 125 g mozzarella
  • 1/2 rosie
  • 1 lingura pesto

Sandwich-ul se face in doi timpi si trei miscari. Putin mai mult poate dureaza pesto, pentru ca nimic nu se compara cu un pesto facut in casa. Totusi, nu va speriati, nici acesta nu presupune nu stiu ce proceduri complicate, dar ar fi ideal sa aveti un mojar. Se poate face si in blender, dar eu prefer sa il fac in mojar. E mult mai simplu asa. Si fac exact cat imi trebuie la momentul respectiv. 

Cateva frunze de busuioc (aproape o mana), spalate si bine zvantate, se maruntesc in mojar impreuna cu aproximativ o lingurita de muguri de pin (pot fi inlocuiti cu miez de nuca). si un catel mic de usturoi pisat. Dupa ce se transforma totul in pasta, se adauga o lingurita de parmezan ras si ulei de masline extravirgin cat sa obtinem consistenta dorita. Se gusta de sare.

Minibagheta se taie pe lungime, se pune un strat de felii de mozzarella, se stropeste din abundenta cu pesto, se aseaza si felii de rosie si din nou pesto. Se poate pune deasupra capacul painii, dar daca vi se pare ca ar fi prea multa, puteti renunta. Eu am preferat fara, caci minibagheta era cam groasa, dupa cum se vede si in poza de sus.



Enjoy :)

duminică, 20 iulie 2014

Pui piri piri cu legume la tigaie

Piri piri este un amestec de condimente (paprika, oregano, ghimbir, cardamom, usturoi, ceapa, chilli si sare de mare) de care am tot auzit, dar nu am apucat sa-l folosim. Pana azi. A fost dragoste la prima imbucatura :). 


Ingrediente:

  • 500 g piept de pui
  • 1 lingurita cu varf amestec de condimente piri piri
  • 1 lingura ulei de masline
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 3 morcovi
  • 2 ardei grasi
  • 1 dovlecel
  • 1 ceapa
  • 10 rosii cherry
  • 1 lingurita de susan

Pieptul de pui se taie bucatele potrivite si se amesteca cu mixul de condimente, uleiul de masline si zeama de lamaie. Se lasa la marinat, intr-un vas acoperit, la frigider, pentru cel putin o ora.

Se scoate puiul din frigider si se lasa cam jumatate de ora afara, sa ajunga cat de cat la temperatura mediului. Intre timp se pregatesc legumele. Pentru inceput se taie dovlecelul cubulete, se sareaza si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Morcovul se curata si se taie felii subtiri, ardeiul cuburi, ceapa julienne, iar rosiile cherry jumatati.

Intr-o tigaie antiaderenta, incinsa, se rumeste, intr-o lingura de ulei de masline, pieptul de pui, dupa care se scoate si se pastreaza la cald. In uleiul ramas se calesc usor, adaugand, pe rand, morcovul, ardeiul gras, dovlecelul, ceapa si jumatatile de rosii cherry. La final se adauga si bucatile de pui si susanul si se mai tine pe foc cateva minute. Nu a mai fost nevoie de extra sare, fiind suficienta cea din amestecul de condimente si dovlecel.

Cum spuneam, a fost love at first bite :), si a mers de minune cu putin orez fiert, simplu.

Enjoy! :)

sâmbătă, 12 iulie 2014

Lipii grecesti

Pentru ca m-am hotarat ca in sfarsit sa fac Baba Ganoush, parca nu mergea la fel de bine cu niste paine simpla, oricat de buna si gustoasa ar fi fost ea, precum a mers cu niste lipii facute in casa. Am cercetat din nou internetul si pana la urma m-am oprit la o reteta de lipii grecesti, pufoase. Si bine am facut, caci tare ne-au placut :).


Ingrediente (8 lipii):
  • 240 ml apa calduta
  • 2 lingurite drojdie uscata
  • 1 lingurita rasa zahar
  • 300 g faina 550 + aproximativ 50 g pentru framantat
  • 2 lingurite sare
  • 2 lingurite ulei de masline

Se amesteca apa calduta cu drojdia si zaharul si se lasa sa stea cateva minute.

Intr-un bol se pune faina, se adauga amestecul de apa si drojdie, sarea si uleiul. Se amesteca totul bine, dupa care se scoate aluatul pe un blat infainat si se framanta, pana se obtine un aluat elastic si nelipicios, adaugand la nevoie cate putina faina. 

Aluatul astfel obtinut se pune la dospit intr-un bol uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara, pentru aproximativ o ora sau pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce a dospit, aluatul se scoate din bol, se pune pe blatul infainat si se imparte in 8 parti. Pentru a le obtine cat de cate egale, i-am dat aluatului o forma de sul, pe care am taiat-o in jumatate, iar fiecare bucata obtinuta am taiat-o inca o data in jumatate, pana am ajuns la 8. Fiecare bucata se intinde cu sucitorul, invartind-o din cand in cand, astfel incat sa obtinem o lipie cat de cat rotunda. In timp ce coacem o lipie o pregatim pe urmatoarea si tot asa, tinandu-le pe restul acoperite cu un prosop, altfel se usuca.

Lipiile se coc intr-o tigaie, de preferat din fonta (eu nu am din fonta si am folosit-o pe cea de clatite, fara nici o problema), foarte bine incinsa si unsa cu putin ulei. Pe prima parte se tin cat sa se formeze la suprafata niste bule, dupa care se intorc si se mai tin 1 - 2 minute pe foc.

Sunt foarte bune calde, dar si reci. Noua ne-au ramas cateva pe care le-am tinut intr-o punga pana a doua zi, cand au fost la fel de pufoase.

Enjoy! :)

sursa: foodstory.ro

Baba ganoush

Sau alta mancare de peste vinete. Dar ce mancare! O nebunie :) Nu avem pretentia a fi chiar reteta originala, ba dimpotriva. Este o variatiune din miile care circula pe internet. Am ales varianta imbogatita cu iaurt pentru ca aveam doua vinete ratacite prin congelator, cred cele mai mici posibile. Aveau nevoie deci de putin ajutor :).


Ingrediente:
  • 2 vinete coapte
  • 1 - 2 catei de usturoi
  • 1 - 2 linguri tahini (pasta de susan)
  • 1 - 2 linguri iaurt grecesc
  • zeama de lamaie
  • ulei de masline extravirgin
  • patrunjel tocat
  • sare

Vinetele, daca sunt proaspete, cu atat mai bine. Salata va fi mai gustoasa. Se coc, se scurg, timp in care se si racesc, se curata si se toaca. Eu nu am folosit proaspete, pentru ca, dupa cum am spus si mai sus, mai aveam o punguta ratacita in congelator si, in plus, nici nu este inca sezonul lor, incat sa merite efortul pregatirii unora proaspete (cel putin nu intr-o bucatarie minuscula de bloc:)) si sa ne bucuram de un gust total.

Asadar, se toaca vinetele, se adauga usturoiul pisat si pasta de susan. Fiind vinetele minuscule, eu am pus doar o lingura de tahini, dar daca sunt mai mari sau in functie de gustul fiecaruia, se mai poate adauga. Se amesteca bine. Se adauga si iaurtul, prima data doar o lingura, se amesteca, se gusta, si daca se doreste se mai adauga. Eu am pus cam doua linguri, nu foarte pline. Ideea este sa nu se modifice prea tare gustul de vinete si susan. Se potriveste de sare si lamaie, si se da la rece, macar pentru o jumatate de ora. 

In mometul servirii se stropeste deasupra cu uleiul de masline si se presara cu patrunjel verde tocat.

Merge de minune cu niste lipii grecesti, pufoase si calde.

Enjoy! :)

miercuri, 9 iulie 2014

Quesadilla cu pui

... si cu ce mai gasim prin frigider. Sau debara, caci de data aceasta norocoasa a fost o conserva. In fapt un banal amestec de legume mexican.


Ingrediente (2 portii):
  • 2 lipii mari
  • resturi de friptura de pui 
  • 1 conserva mica de legume
  • 1 rosie mica
  • 4 linguri de mozzarela rasa
  • sare, piper

Pe cate o jumatate de lipie se aseaza toate ingredientele, dupa imaginatie si gust. Noi am folosit cam un sfert din pieptul unui pui fript, o conserva mica de amestec de legume mexican (porumb, mazare si ardei gras), o rosie mica si muuuuulta mozzarella. Amestecul de legume se poate inlocui cu o conserva de fasole boabe sau fasii de ardei copti, sau orice altceva va place, caci, dupa cum spuneam, imaginatia este cheia succesului :).

Fiecare lipie se pliaza in doua si se coace intr-o tigaie grill bine incinsa. Pentru a se presa bine, am folosit o oala de fonta suficient de grea, pe care am pus-o direct peste lipia impachetata. Dupa 3-4 minute se intoarce si pe cealalta parte si se mai tine pe foc cam 1 -2 minute. 

Se taie in triunghiuri si se serveste cat este fierbinte, cu un sos delicios, de aceasta data fara hrean, dar cu putin tobasco, cat sa fie picant.

Enjoy! :)