duminică, 15 decembrie 2013

Spirale cu branza si praz

Combinatia de branza si praz este una dintre preferatele noastre. Iar spiralele astea merg de minune cu o cana de lapte batut alaturi. Si sa nu mai spun de mirosul din casa. Sa te tot trezesti asa... parca nici frigul de afara nu te mai sperie :).

Ingrediente:
  • 1 pachet aluat foietaj
  • 400 g branza Fagaras
  • 1 fir praz
  • 1/2 legatura marar
  • 1 ou + 1 galbenus
  • 1 lingura lapte
  • susan
  • sare, piper

Branza se amesteca cu oul si mararul, se asezoneaza cu sare si piper si se intinde pe foaia de foietaj. Se presara uniform prazul tocat (doar partea alba si putin din cea verde deschis), dupa care rulam strans foaia, ajutandu-ne si de o folie alimentara. Se da la congelator pentru aproximativ 15 minute, sa se intareasca putin si sa se taie mai usor. Dupa acest timp se taie rulada felii si se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt, lasand putin spatiu intre ele. Se ung cu galbenusul batut cu lapte, se presara cu susan si se dau la cuptor, la foc mediu, pana se rumenesc.



 Enjoy! :)

vineri, 13 decembrie 2013

Tartine cu avocado, somon afumat si ou moale

Unii ar zice ca este mic dejun, altii ca ar merge mai bine la un brunch sau ca o cina rapida si lejera. Indiferent cind si cum va veti decide sa le gustati, alegerea va fi cit se poate de potrivita. Pentru ca este o mancare absolut delicioasa si se mai face si al naibii de repede. Mai ales daca ai in casa un specialist in poached eggs - cum zice englezu' la oua posate sau oua romanesti :).

Din miezul unui avocado bine copt, zdrobit cu furculita, se face o pasta, adaugand sare, piper, putin usturoi pisat si zeama de lamaie. Daca se doreste, se poate adauga si o rosie tocata marunt. Acest amestec se intinde pe felii de paine prajita, se acopera cu fasii de somon afumat si, right on top, un ou moale, posat.


Oul posat nu se face atat de greu pe cat ar parea, dar iti trebuie putina rabdare si atentie. Radu le are din plin pe amandoua asa ca el este specialistul si va si zic cum le face :). Se pun la fiert intr-o cratita mai mica (asa, de vreun litru) cam 500 ml de apa impreuna cu 1 lingura de otet si un praf de sare. Oul se sparge intr-o canuta, iar cand fierbe apa se face un vartej cu o lingura, dupa care se lasa sa alunece usor oul fix in centrul vartejului, pentru a nu se imprastia. Se fierbe la foc mic cam 3 - 4 minute, astfel incat galbenusul sa ramana moale si sa curga frumos cand il tai. Operatiunea se repeta pentru fiecare ou in parte.

Enjoy! :)

sursa: le blog piquant

miercuri, 11 decembrie 2013

Chinese all the way

Azi am avut chef de chinese. Nu ca ni se intampla rar, suntem amandoi mari fani, dar azi am facut ceva nou. Aripioare lipicioase si picante, cu legume si taietei de orez.  Te lingi pe degete de bune ce sunt! :) Bine, bine, dar cum se fac? Destul de simplu. Nu-i mare filozofie...

Aripioarele, taiate jumatati, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa stea putin sa se imprieteneasca. Cand suntem siguri ca s-au imprietenit bine de tot, se perpelesc intr-o combinatie formata dintr-o lingura ulei de floarea-soarelui si o lingurita de ulei de susan. Aproape de final se adauga un ardei iute tocat sau niste chili si se mai lasa vreo 3 minute pe foc, dupa care se adauga si o lingura de otet de orez.


In paralel se calesc legumele. Eu am folosit fasii de morcovi, ardei kapia si ceapa rosie, precum si o mana de mazare congelata. Le-am insirat exact in ordinea in care le-am pus la calit. Tot in ulei de floarea-soarelui. De mentionat ca nu folosesc niciodata ulei de masline la mancarea chinese. Doar de floarea-soarelui si susan. Mai sunt multe alte legume ce se pot adauga aici, cum ar fi urechi de lemn, bambus, inimi de palmier, germeni etc., dar la baza stau tot cele pe care le-am pus.


Legumele calite, dar inca crocante, se adauga peste aripioare. Se adauga sos de soia dupa gust si se mai lasa vreo 5 minute sa se gateasca si sa se uniformizeze gustul.


Separat se prepara taieteii de orez, urmand instructiunile de pe pachet. De obicei se tin in apa fierbinte pentru cateva minute, se strecoara si se amesteca cu aripioarele si legumele calite.

Se mananca fierbinte, cu pofta si cu un Tsingtao rece :)
 

Enjoy! :)

duminică, 8 decembrie 2013

Pui in lapte

Cand am citit pentru prima data despre puiul in lapte am zambit usor neincrezatoare. Auzi tu, pui in lapte. Si ce gust o avea? Friptura in lapte? Si o iesi pielea crocanta? Si o fi buna? Hm. Dar uite ca am citit din nou si din nou, ba pe un blog, ba pe altul, ba ca e delicioasa, ba ca e cea mai buna friptura de pui ever, bla, bla, bla… Reteta ii apartine prietenului Jamie si cum tot ce am gustat de la dumnealui mi-a placut tare, tare mult, nu puteam sa nu-i dau o sansa. Si ce sansa, dom'le… :)

Ingrediente: 
  • 1 pui de aproximativ 1,5 kg
  • 565 ml lapte
  • 12 catei de usturoi
  • 1 baton scortisoara
  • coaja rasa a doua lamai
  • sare, piper

Ca de obicei, cu o seara inainte de the big moment am frecat puiul cu sare de mare neiodata si l-am lasat sa stea la rece, inchis intr-o punga, pana a doua zi. A doua zi, l-am scos cu vreo ora sau doua inainte de a-l gati si l-am lasat sa se zvante si sa se pregateasca moral pentru tratamentul regal ce va urma. Cum care? Baia in lapte. :)

Puiul astfel pregatit de rumeneste intreg in ulei de masline incins. Se scoate puiul din oala, se arunca grasimea arsa, dupa care se pune puiul inapoi. Se adauga laptele, coaja de lamie rasa, usturoiul si salvia, se acopera si se da la cuptor pentru o ora. Cuptorul trebuie incins dinainte, undeva pe la 190 - 200 ° C.


Dupa 1 ora se scoate capacul, se stropeste cu sosul din oala si se mai lasa neacoperit pentru inca 30 de minute sau pana cand se rumeneste frumos.


La final se scoate puiul rumenit din oala, se lasa sa se raceasca putin, se taie bucati (se poate chiar dezosa) si se serveste cu sosul din oala care este absolut demential. Noi am avut langa si niste cartofi prajiti si niste dovlecei la tigaie. Si muuult chili. Si un vin rosu, greu. Nebuniiiiie! :)

Enjoy! :)

Chocolate Crinkles

Desi in reteta din care m-am inspirat se numesc biscuiti Truffle, eu ii stiu de Chocolate Crinkles si asa am sa le las numele. Sunt incredibil de gustosi, fragezi si... ciocolatosi :) Este a treia oara cand ii fac si de fiecare data au disparut incredibil de rapid!

Ingrediente:
  • 200 g ciocolata (eu am folosit ciocolata cu 54% cacao)
  • 90g unt 82%
  • 110 g zahar pudra
  • un varf de sare
  • 4 oua mici (sau 3 daca sunt mari)
  • esenta vanilie
  • 200 g faina
  • 20 g cacao (eu am pus doar 10, se poate si omite daca ciocolata este amaruie)
  • o jumatate de lingurita praf de copt
  • zahar pudra pentru invelis

Untul si ciocolata se topesc la foc mic,


dupa care se adauga zaharul pudra si se omogenizeaza. Urmeaza ouale, unul cate unul, si esenta de vanilie.

Faina se amesteca cu cacaua, sarea si praful de copt si se adauga compozitiei de ciocolata, omogenizand bine. In reteta de inspiratie, se precizeaza ca aluatul nu trebuie sa curga de pe paletele mixerului. Ei bine, al meu era mai moale si, desi initial, am fost tentata sa mai adaug putina faina, pana la urma nu am facut-o si a fost ok.


Vasul se acopera cu folie sau se baga intr-o punga care se leaga si se da la rece pentru aproximativ 2 ore. Pentru ca m-am grabit eu l-am bagat direct la congelator, dar doar pentru 30 de minute, suficient cat sa se intareasca si sa pot modela bilute din el.



Pentru a da forma bilutelor, am luat cu lingurita din compozitie cate o bucatica mica si i-am dat forma in palme. Desi in reteta de inspiratie se recomanda sa iti uzi usor palmele, mie mi-au iesit mult mai ok daca eram bine uscata pe maini, ca sa adere putin compozitia. Doar ca dupa cateva bilute trebuie sa iti cureti palmele, ca sa nu se adune prea multa copozitie pe maini, altfel totul devine prea lipicios si messy. :)

Bilutele astfel formate se tavalesc prin zahar pudra. Eu am pus ceva mai mult zahar intr-un vas cu peretii rotunjiti, am bagat cate 4 -5 bilute odata si am miscat vasul in toate directiile, numai cu fundul in sus nu :), pana s-au acoperit bine cu zahar si nu se mai vedea nici pic de maro. Daca se lipesc intre ele, se desfac usor si se mai tavalesc putin.


Bilutele pudrate cu zahar se aseaza in tava, pe hartie de copt, pastrand intre ele o distanta de aproximativ 2 -3 cm. In total mi-au iesit 58 de bucati, desi conform retetei de inspiratie ar fi trebuit ca numarul sa fie dublu. N-am reusit niciodata sa-i fac mai mici, dar nici nu m-am straduit prea tare pentru ca imi par perfecti asa :).


Se coc la 160°C, timp de 10-15 minute, in  cuptorul preincalzit. Cand sunt gata, se lasa 2 - 3 minute in tava, dupa care se transfera pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

 
Se pot pastra intr-o cutie metalica timp de mai multe zile, dar sa fim seriosi, cine le rezista cateva zile?! Sunt fragezi, ciocolatosi si deliciosi, mai ales daca ii acompaniaza o cana de lapte! :)


Enjoy! :)

luni, 2 decembrie 2013

Prajitura rasturnata cu mere si sos caramel

Mda, astazi vreau sa va povestesc despre o prajitura. Prajitura rasturnata cu mere, frisca naturala si sos caramel sau despre cat de usor se poate ajunge de la simplitate la decadenta. :)

Cum aveam un exces de mere si o pofta nebuna de sos caramel (a se citi muuuuult sos de caramel :)), alegerea a fost oarecum naturala... bine, a contat si faptul ca prajitura in sine se face extrem de usor. Dar pofta de caramel a contat clar cel mai mult. :)

Am curatat si taiat felii subtiri 4 mere. Le-am asezat intr-o tava unsa fara mila cu unt, le-am pus si niste zahar brun deasupra, just in case :), si le-am bagat la cuptor, sa se inmoaie putin.

Intre timp se pregateste blatul, in cazul meu un pandispan din 5 oua. Reteta de pandispan este clasica, dar va zic cum l-am facut eu. Am batut bine albusurile, pana cand au devenit lucioase, adaugand treptat 5 linguri cu varf de zahar. Am adaugat galbenusurile, pe rand, amestecand dupa fiecare, esenta de vanilie, iar la final am incorporat usor, prin rasturnare, 5 linguri de faina amestecate cu un praf de copt. Daca se doreste se pot adauga si 5 linguri de ulei sau apa. Eu am uitat. :)

Compozitia astfel obtinuta am turnat-o peste mere si am copt prajitura la foc potrivit cam 25 - 30 minute, nu mai stiu exact cat. Oricum este de preferat a se verifica prin clasica si infailibila metoda numita atat de stiintific... "scobitoarea" :).

Cand s-a racit complet, am rasturnat prajitura intr-o alta tava si am acoperit-o cu un strat subtire de frisca naturala, batuta si indulcita usor.

Se serveste cu sos caramel si un praf de scortisoara. Pentru sosul caramel va recomand sa accesati acest link. Am respectat reteta intocmai si a iesit o nebunie de sos. Usor mai decolorat al meu (depinde de cat de brun este zaharul :)), dar cu un gust intens de caramel.

Enjoy! :)

duminică, 1 decembrie 2013

Coq au vin

Reinterpretat, bineinteles, in maniera proprie. In afara de faptul ca imi place sa improvizez in bucatarie, imi place sa ma descurc cu ingredientele pe care le am in casa si, cel mai mult, imi place sa imi usurez munca. :)


Avem nevoie de:
  • 2 pulpe de cocos (cu tot cu spate, dar taiate fiecare in doua)
  • 250 g bacon (cubulete)
  • 3 morcovi (felii nu prea subtiri)
  • 500 g ciuperci champignon (micute)
  • 5 cepe (de marime medie)
  • 250 ml vin rosu sec
  • condimente (cimbru, sare, piper)
  • ulei de masline


Intr-o cratita incapatoare se prajeste baconul in putin ulei de masline incins, dupa care se scoate deoparte. In uleiul ramas se pun pulpele de cocos, rumenindu-se bine pe toate partile. Cand sunt aurii, se adauga putin coniac si se flambeaza. Atentie ca hota cuptorului sa nu fie pornita. Caci nu vrem flacarile sa ajunga in tavan. :) Dupa ce se stinge focul, se scoate si carnea de cocos, se mai adauga ulei daca este nevoie si se calesc si legumele, fiecare pe rand: morcovii, ciupercile si ceapa taiata sferturi. 

Se repune in cratita carnea si baconul, precum si legumele, se condimenteaza cu sare, piper si o lingurita de cimbru uscat. In acest moment se adauga si vinul si se lasa sa fiarba la foc mic, acoperit, pana carnea este bine patrunsa. De regula cand scade zeama este gata si carnea, dar, daca este nevoie, se mai poate adauga putina apa fierbinte sau chiar si vin :), iar daca sosul este prea lichid se poate ingrosa cu putin amidon (1 lingurita de amidon amestecat cu apa).


Noua ne place la nebunie, cu piure de cartofi si restul de vin. :)

Enjoy! :)

Salata de icre fara icre

Nu stiu de ce ar face cineva salata de icre fara icre, dar pentru mine a fost o curiozitate. Rezultatul? Absolut surprinzator. Nici habar nu ai avea ca salata asta chiar n-a vazut vreo icra in viata ei. Punem pariu? :)


Ingrediente:
  • 250 ml apa
  • 50 ml bulion
  • 3 linguri cu varf de gris
  • 1 galbenus
  • o ceapa mica
  • 1 lingurita mustar
  • 250 ml ulei
  • zeama de lamaie 
  • sare

Apa si bulionul se pun la fiert. Cand amestecul da in clocot se adauga grisul, in ploaie, si se amesteca continuu pana cand compozitia se ingroasa. Se lasa la racit. 

Cand amestecul de gris s-a racit se adauga galbenusul, mustarul, ceapa tocata fin si sare dupa gust. Se omogenizeaza bine. Treptat se adauga si uleiul, ca la o maioneza. Se mixeaza pana cand devine pufoasa. La final, fiindca mi s-a parut usor prea groasa, am mai adaugat cam 2 linguri de apa minerala rece si putina zeama de lamaie si am mixat bine.


Vorba Bucatarului Maniac, este extrem de usor de facut, ieftina si delicioasa! Ce mai asteptati? :)

Enjoy!

sursa: Bucatar Maniac