duminică, 29 septembrie 2013

Papricas de pui

Suntem mari fani de papricas, se stie. Si, asa cum era si firesc, i-a venit randul si pe agenda de zi a bucatariei noastre. Consistent si delicios, numai bun intr-o zi racoroasa de toamna... Reteta este inspirata din Cuina banateana, dar este o mancare cu care am crescut amandoi. Se face in diverse variante, unele mai traditionale decat altele :), cu cartofi sau galuste si, de preferat, cu pasari din ograda unor bunici harnici. Daca ai...


Ingrediente:
  • aproximativ 1 kg pui (pulpe superioare si aripi fara varf)
  • 5 cepe
  • 1 ardei kapia
  • 1 morcov
  • 100 ml bulion
  • 200 g smantana
  • condimente (boia ardei dulce, foi dafin, cimbru, sare neiodata si piper)
  • pentru galuste: 2 oua, faina si sare

Se rumeneste carnea de pui in ulei incins, dupa care se scoate intr-un vas si se pastreaza la cald. In uleiul ramas se pune ceapa si se caleste doar cat sa devina sticloasa, adaugand sarea, cimbrul si foile de dafin. Se adauga si ardeiul taiat cubulete si morcovul felii si se mai tine putin pe foc. Se pune carnea inapoi in cratita, dupa care se adauga boiaua dulce. Se amesteca repede (ca sa nu se arda boiaua si sa dea amareala papricasului), dar bine, si se stinge cu apa fierbinte. Se lasa sa fiarba pana cand este moale carnea, completand la nevoie cu apa fierbinte, dar lichidul ar trebui totusi sa aiba o consistenta usor sosoasa. Cand carnea este fiarta se adauga si bulionul.

In momentul in care papricasul este aproape gata se pregatesc si galustele. Acestea vor fierbe foarte rapid, in maximum 2-3 minute fiind gata. Sunt absolut delicioase si se fac extrem de simplu. Acum regret ca nu le-am incercat mai demult, dar de fiecare data m-am gandit ca sigur o sa imi iasa niste pietre :) Dar nici poveste... Se bat cele doua oua cu putina sare, adaugand faina, putin cate putin, pana la obtinerea unei compozitii de consistenta unei creme. Se inmoaie o lingurita in papricasul fierbinte si cu ea se formeaza galuste care se pun in mancare. Eu prefer sa le fac mai mici si pun cam un sfert de lingurita. Oricum se umfla putin la fierbere. 

Cat timp fierb galustele, se amesteca intr-un castron smantana cu putin lichid din mancare, adaugat treptat, cat sa o aducem la o temperatura usor apropiata papricasului, si o adaugam acestuia. Toata aceasta operatiune este necesara, altfel s-ar taia smantana. In mod traditional se mai adauga si o lingura de faina smantanii, dar noi nu-i simtim lipsa... Se mai dau 2 - 3 clocote, se potriveste de sare si piper, se presara cu patrunjel proaspat tocat si... gata :)


Se serveste cu pofta, o paine buna si mult... ardei iute!


Enjoy! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu