vineri, 23 februarie 2018

Tartă cu spanac și ricotta

Aceasta tarta este in lista preferintelor noastre, pe un loc chiar fruntas. Are un gust intens de spanac si este foarte fresh, dar si foarte satioasa. Iar daca chiar nu va impacati foarte bine cu gustul puternic al spanacului, pur si simplu reduceti cantitatea de spanac folosit, lasand branza sa-si faca numarul :).









Pentru blatul tartei am folosit cea mai simpla reteta posibila: 200 g faina, 100 g unt, sare si 50 ml apa. Untul si apa trebuie sa fie foarte reci. Untul se taie cubulete sau se da pe razatoare si se pune in robot, impreuna cu faina si un praf de sare. Se mixeaza cateva secunde, pana se faramiteaza fin, dupa care se muta intr-un vas, se adauga apa in mijloc (de preferat nu chiar toata odata) si se amesteca usor. Este posibil sa mai trebuiasca putina apa, ideea este ca aluatul sa se lege usor si sa formeze o bila. Se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru cel putin o ora.


Pentru a intelege cat este de usor, pun mai jos filmuletul in care prietenul Gordon face asta:












Dupa ce a stat la rece, aluatul se intinde si se asaza in forma de tarta. Se inteapa cu o furculita pe toata suprafata si se coace in orb pentru aproximativ 20 de minute.

Pentru umplutura avem nevoie de urmatoarele:
  • 500 g spanac proaspat
  • 500 ricotta
  • 200 ml smantana lichida 35%
  • 4 oua
  • 1 catel de usturoi
  • ulei de masline
  • sare si piper
  • nucsoara
  • 2 linguri parmezan ras

Spanacul, bine spalat si usor zvantat, se trage in putin ulei aromatizat cu catelul de usturoi tocat. Se pune in cateva transe, pana se inmoaie tot. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa care se lasa sa se raceasca intr-o strecuratoare pentru a se scurge bine de orice urma de lichid.
Intr-un bol incapator se amesteca ricotta cu smantana si ouale, dupa care se adauga sare si nucsoara rasa. Se adauga si spanacul si se omogenizeaza bine.

Amestecul astfel obtinut se pune peste aluatul deja copt, se presara deasupra parmezanul ras si se introduce din nou in cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau pana se incheaga bine si se rumeneste frumos la suprafata.

Este buna atat calda, cat si rece.



Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu