luni, 24 aprilie 2017

Pâine cu măsline, fără frământare

N-am descoperit noi roata, dar această pâine este atât de bună și se face atât de ușor, că merită un post al ei :).


Ingrediente:

  • 500 g făină albă
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 1 linguriță miere
  • 370 ml apă călduță
  • 1 linguriță sare
  • 100 g măsline

Se cerne făina într-un vas încăpător și se face o groapă în mijloc. Drojdia se freacă cu mierea, se diluează cu o parte din apa călduță și o lingură de făină și se lasă să stea circa 5 - 10 minute, să se activeze. Se toarnă amestecul de drojdie în mijlocul făinii, se adaugă și restul de apa călduță, sarea și măslinele, după care se amestecă totul cu o lingură de lemn. Atenție la cantitatea de sare folosită. Dacă măslinele sunt foarte sărate, se reduce sau chiar omite, în funcție de cât de sărat vă place să mâncați. Vasul se acoperă cu o folie alimentară unsă cu puțin ulei și se lasă la dospit 2 ore.

Între timp încingem cuptorul la 220 de grade C, introducând în cuptor, încă de la început, vasul în care vom coace pâinea. Avem nevoie de un vas sau cratiță cu capac. Poate fie din yena, inox sau fontă. Pentru o pîine făcută din jumătate de kilogram de făină, unul cu capacitatea de aproximativ 3 litri sau diametru 24 cm este ok, Eu am folosit un vas din yena.

Se răstoarnă aluatul dospit pe blatul de lucru bine înfăinat și i se dă pâinii forma dorită. E posibil să mai fie nevoie să adăugați puțină făină, aluatul fiind extrem de lipicios.

Când cuptorul a ajuns la temperatura dorită, se scoate cu grijă cratița, se îndepărtează capacul, se pune pâinea, se acoperă și se introduce în cuptor. Se coace pentru aproximativ 40 minute cu capacul pus, după care acesta se scoate și se mai coace vreo 15 minute sau până se rumenește frumos.

Se scoate pâinea pe un grătar, se pensulează cu apă și se lasă să se răcească înainte de a se tăia. Măcar puțin :).



Enjoy! :)

Sursa: lauraadamache.ro 

Un comentariu: